Jeg står ved de 3 serverings fade med bagte fårekyllinger, og skal i første
omgang tage mig sammen til bare at tage en. Tommel og pegefinger er lige ved at
nappe en, men jeg får det ikke gjort. Jeg står lidt og kigger på de andre, som
er lidt mere modige end mig.
Det er på messen ”food ind the future” på Århus Universitet, at mit nye måltid
skal fortæres. Der er inviteret til et flot arrangement, hvor engagerede
studerende fremviser deres forskning inden for fremtidens mad og nogle har
valgt også at vise fortidens stenalderkost.
Tilbage til fårekyllingen som jeg i første omgang
troede var en græshoppe. Jeg vælger at gå efter den forenklede version uden
panering, altså den der bare er stegt i sin rå form, og hvor man både kan se
lidt vinger og ben. At tage en fårekyllingen indbagt i dej, synes jeg er lidt
snyd. Når nu jeg vil smage den i dag, så vil jeg gå hele vejen.
Jeg får taget mig sammen til at vælge en passende
størrelse, og jeg drister mig til at tage en, hvor jeg også kan se lidt af den
ene vinge. Jeg er klar over, at det er hverdagskost i mange befolkningsgrupper
andre steder i verden. Selv om jeg er overhovedet ikke er kræsen, har jeg altid
kun kigget på, når nogen skulle smage på div. insekter. Jeg er dog fast
besluttet på, at i dag skal jeg prøvesmage. Havde det været en kakerlak havde
jeg overhovedet ikke overvejet at gøre det, det må jeg nok tilstå.
Jeg kigger ikke ret meget på den ristede springfætter,
inden jeg putter den i munden. Jeg, tænker, at jeg ikke vil give mig selv
chancen for at fortryde. Og jeg kan dårlig være bekendt ikke at spise den, nu
jeg har taget den op i hånden. De 3 kvinder der serverer de ovnbagte kræ har en
fest ud af at se, folks tilløb til at tage en, og putte den i munden – og ikke
mindst vores reaktion efter måltidet.
Næringsindholdet
Jeg spørger lidt ind til hvad de indeholder af god næring. Svaret er kort og
kontant: ”Masser af proteiner”!
Jeg spørger om de også indeholder sunde fedtsyrer (formentlig ikke nu efter
ovnen har kremeret kræet temmelig hårdt) ”Ingen fedt”, er svaret kort.
Jeg spørger igen; ”I deres rå form indeholder de så heller ikke bare nogen
sunde fedtsyrer?” ”Ingen fedt” får jeg retur.
Min smagsoplevelse
Smagen af stegt, sprødt kyllingeskind med masser af salt rammer mine smagsløg.
Det knaser ganske lidt, men ikke nær så meget som jeg havde frygtet. Jeg ruller
stumperne rundt i munden for at finde flere smagsoplevelser, men smagen flytter
sig ikke meget væk fra kyllingeskindet. Til sidst er der kun en lidt saltet
smag og et enkelt stykke knas vil ikke rigtig slippe min mund. Jeg gjorde det!
og tjaaa, hvis de ikke skulle tilberedes helt så kraftig, så kunne det såmen
godt blive en del af fremtidens mad for mig. Spørgsmålet er hvordan de egentlig
smager in the raw. Det må jeg have til gode til en anden god gang.
Videoklip: Jeg spiser en fårekylling
Fakta boks
Opskrift på bagte fårekyllinger
Indkøb af Fårekyllinger skal ske ved f.eks. dyrehandleren for at undgå
urenheder
De skal på køl eller i fryseren for at blive
”passiviseret”
Forvarm ovnen til 200 grader.
De hældes derefter i kogt vand i 2 min for at blive aflivet og sikre urenheder
helt forsvinder.
Så er de er klar til ovnbagning.
Læg fårekyllingerne på en plade med bagepapir, drys med salt og evt. andre
krydderier. Jeg kan forestille mig lidt hvidløg og evt. lidt marinade af tamari
ville give lidt mere til smagen.
Skru ned til lav temperatur ca. 100 grader og bag fårekyllingerne i 60 minutter
til de er helt tørre og sprøde.
Når de er afkølet tager man nogle stykker ad gangen og
nulre dem blidt mellem hænderne, så vinger og ben falder af, hvilket gør dem
lidt mere behagelig at få i munden.
Næringsstoffer: proteiner